Новини
Як обрати віскі?
1 Квітень 2016
У ЧОМУ ПРОБЛЕМА?
«What’s your style of whisky?» — одне із перших питань, яке поставлять вам у хорошому віскі-барі або магазині сингл молтів у будь-якій точці земної кулі. Не кожний готовий сформулювати щось на кшталт: «Мені подобається швидше сухий, ніж солодкий. Віддам перевагу класичній бурбонній витримці перед будь-яким «фінішем». А сьогодні я б хотів спробувати якийсь середньотільний Хайленд…» Для того, щоб так відповісти, потрібний чималий досвід. Ми мали розмову із експертом відділу міцного алкоголю Good Wine Платоном Близнюком про те, як його набратися.

З ЧОГО ПОЧАТИ?
Можна із Спейсайда або Лоуленда. Для новачка це, мабуть, найдружніші регіони Шотландії, де виробляється односолодовий віскі. М’який, питкий та без екстремальних присмаків. Гарним початком стануть спейсайдовські Glenburgie 10 yo або Miltonduff 10 yo від ботлера Gordon & MacPhail. А Benromach 10 yo із тонами вуглика дозволяє познайомитися із старою стилістикою віскі, який вироблявся 60-70 років тому. Для першого контакту із Лоулендом підійде Auchentoshan 12 yo або Glenkinchie 12 yo. Вартий уваги The Ten #01 від незалежного ботлера La Maison du Whisky — спокійний напій із приємною димністю в ароматі.

ЧИ ПОТРІБНО ЗВАЖАТИ НА КОЛІР ПРИ ВИБОРІ ВІСКІ?
Ні, це не відіграє значної ролі. Купажований віскі, який випускається великими накладами, часто забарвлюється карамеллю. Виробники сингл молтів до такої практики вдаються вкрай рідко. Віскі може набути темного насиченого забарвлення, якщо він проходив витримку або довитримку («фінішував») у діжках з-під хересу, портвейну тощо. Наприклад, Private Collection Linkwood Cote Rotie Finish 1998 набув свого розкішного червонуватого відтінку за допомогою діжок з-під червоного французького вина.

Я ХОЧУ ПОДАРУВАТИ ВІСКІ ЛЮДИНІ, ПРОТЕ НЕ ЗНАЮ ЇЇ УПОДОБАНЬ. ЩО МЕНІ КУПИТИ?
У такій ситуації, зазвичай, здатний добре відіграти віскі, витриманий у діжках з-під хересу. Херес згладжує смак напою та перетворює його на універсальніший. Ось декілька прикладів: GlenDronach 12 yo, BenRiach Sherry 12 yo або солодкіший BenRiach Pedro Ximinez 15 yo. Буквально створений для того, щоб стати подарунком, Dalmore 15 yo. Частина цього віскі витримується у діжках з-під тридцятирічного хересу Oloroso Matusalem. Це дуже десертний, з ізюмними солодкими нотками, напій.

ЧИ МОЖНА ПІДІБРАТИ ВІСКІ ДО ЇЖІ?
Звичайно. Наприклад, із устрицями чудово поєднується молодий димний віскі. Перевірити це можна за допомогою Longrow Peated. Із слабосоленим лососем здатний потоваришувати BenRiach 10 yo Curiositas. А витриманий у діжках з-під хересу BenRiach Pedro Ximinez 15 yo знайде єдність із чорним шоколадом. Загалом, тема поєднання віскі із їжею сьогодні - одна із найактуальніших у сфері Food&Drink. Тут здійснюється чимало відкриттів, і, щоб долучитися до цього процесу, не обов’язково бути професіоналом.

СИНГЛ МОЛТ – ЗАНАДТО СЕРЙОЗНИЙ НАПІЙ, ЩОБ ОБРАТИ ЙОГО ДЛЯ ВЕЧІРКИ?
Зовсім ні. Потрібно просто підібрати легкий та питкий варіант, який напевно сподобається усім. До таких можна віднести, наприклад, Arran 10 yo та свіжий цитрусовий Lochranza Reserve від тієї ж дистилерії. Benriach Heart Of Speyside – ще один приємний віскі для спілкування із квітковими та пряними нотками.

ЩО СПРОБУВАТИ ІЗ АЗІЇ?
Насамперед, звичайно, Японію, яка отримала найбільше міжнародних нагород. Почати можна із двознакових молтів: Nikka Miyagikyou 10 yo та Nikka Yoichi 10 yo. Miyagikyou має яскраво виражені мармеладні, пряно-солодкі нотки. В Yoichi більше диму та копченості. Безсумнівно, вартий уваги індійський виробник номер один Amrut, у напоях якого відчуваються рахат-лукумні, цукеркові нотки та східна кулінарна ароматика. Найуспішніший тайванський віскі — Kavalan Solist. Також дуже цікавим є витриманий у портвейні Kavalan Port Cask Finish. Цього, загалом, достатньо, щоб із цікавістю стежити за подальшим розвитком подій.

МЕНІ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО Я ВЖЕ ВСЕ СПРОБУВАВ. ЯКИЙ ВІСКІ МЕНЕ МОЖЕ ЗДИВУВАТИ?
Спробувати все, звичайно, неможливо. Проте якщо ви п’єте переважно віскі регулярних релізів від відомих брендів, урізноманітнити свій досвід можна двома способами – звернутися до незалежного ботлінгу та нерегулярних релізів. Є, наприклад, дистилерія Linkwood. Практично увесь її віскі йде на виробництво блендів. Але незалежний ботлер Blackadder купує в неї діжку 1987 року та випускає сингл молт із назвою Linkwood Statement 26 yo Raw Cask, 1987 з унікальним смаком. Ще один приклад – віскі із назвою Glen Keith 22 yo, 1992 від невеликого німецького ботлера Maltbarn. Наклад цього напою лише 179 пляшок. Більше такого яблучного смаку з тонами меду, трав’яної свіжості та евкаліпта ви ніде не знайдете.
Найлегший та приємний спосіб відкрити для себе новий віскі — відвідати Whisky Dram Bar у магазині Good Wine у Києві за адресою: Мечникова, 9, де можна продегустувати десятки різних сортів віскі за ціною роздробу.